dc.contributor.author | López Ojeda, Ana Karla | |
dc.date.accessioned | 2024-02-28T14:39:35Z | |
dc.date.available | 2024-02-28T14:39:35Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | MLópez Oliva, A. K. (2023). Efectos de probióticos frente a paenibacillus larvae en abejas. Monografías Universidad de Matanzas | es |
dc.identifier.isbn | 978-959-16-5074-0 | |
dc.identifier.uri | http://rein.umcc.cu/handle/123456789/2961 | |
dc.description | Bees are of great importance for the country's economy, they provide various products such as
honey and royal jelly, and they are pollinating agents par excellence. Paenibacillus larvae is the
causal agent of American foulbrood, an important larval disease that attacks bees and causes the
death of the brood. The objective of this work was to evaluate the results of the effect of
probiotics against Paenibacillus larvae in bees. It was found that these beneficial microorganisms
cause changes in the dynamics of the intestinal microbial population, reduce the growth of
pathogens, increase the beneficial microbiota, modulate the host's immune response, and
improve digestion and nutrient absorption. It was proven that strains of Lactobacillus,
Bifidobacterium, Enterococcus, Bacillus and Pediococcus manifest antimicrobial activity against
Paenibacillus larvae, so they have potential as biocontrollers of this disease, which causes the
loss of bee colonies. | es |
dc.description.abstract | Las abejas son de gran importancia para la economía del país, proporcionan diversos productos
como miel y jalea real, además son agentes polinizadores por excelencia. Paenibacillus larvae,
es el agente causal de la loque americana, importante enfermedad larvaria que ataca a las
abejas y ocasiona la muerte de la cría. El presente trabajo tuvo como objetivo valorar los
resultados del efecto de los probióticos frente a Paenibacillus larvae en las abejas. Se constató
que estos microorganismos benéficos provocan cambios en la dinámica de la población
microbiana intestinal, disminuyen el crecimiento de patógenos, incrementan la microbiota
beneficiosa, modulan la respuesta inmune del hospedero, mejoran de la digestión y la absorción
de nutrientes. Se comprobó que cepas de Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Bacillus
y Pediococcus manifiestan actividad antimicrobiana ante Paenibacillus larvae, por lo que tienen
potencial como biocontroladores de esta enfermedad, causante de la pérdida de las colonias de
abejas. | es |
dc.language.iso | es | es |
dc.publisher | Universidad de Matanzas | es |
dc.subject | abejas | es |
dc.subject | probióticos | es |
dc.subject | bees | es |
dc.subject | probiotics | es |
dc.title | Efectos de probióticos frente a paenibacillus larvae en abejas | es |
dc.title.alternative | Effect of probiotics against paenibacillus larvae in bees | es |
dc.type | Article | es |